Slagen voor je theorie-examen is voor veel leerlingen een enorm struikelblok. Het is nou eenmaal een lastig examen. 
In Nederland slaagt maar 40% de 1ste keer!
Een goede voorbereiding loont. Bovendien scheelt het praktijklessen, wanneer je de theorie goed beheerst.

Ons advies is gelijk met het beginnen van je rijlessen te beginnen met het behalen van je theorie. Als je aan het lessen bent, heb je gelijk beter beeld bij de theoriestof en kun je ons ook vragen stellen. We zullen regelmatig informeren, hoever je bent met het behalen van je theorie.
(lees: achter je vodden aanzitten!)
Je theorie is 1 ½ jaar geldig.

Theorie examen halen:

Zelfstudie:
Wanneer je zelf je tijdsindeling wilt plannen om te leren én je hebt daar genoeg discipline voor, kun je kiezen voor zelfstudie. 
Hierbij heb je de keuze om te leren door middel van het theorieboek of de theoriebox, waarmee je het boek combineert met online toetsen, examens en voorrangssituaties.

Theorie-online
Wanneer je zelf je tijdsindeling wilt plannen, maar beter voorbereid naar het theorie examen wilt mbv meer hulpmiddelen, kun je kiezen voor de 3D Theorie on-line cursus. Deze cursus loopt parallel met het theorieboek en bestaat uit 2 onderdelen: leren en oefenen. De on-line cursus bestaat uit honderden 3D animaties, met een gesproken uitleg ter ondersteuning. Zo wordt visueel heel duidelijk wat de teksten uit de wet inhouden.

Theoriecursus en examen in 1 dag?
Daarvoor adviseren wij NUtheorie.nl.
Dit is een eendaagse klassikale theoriecursus. Je leert in 1 dag alle ezelsbruggetjes, die je moet weten. Aan het einde van deze dag ga je gelijk op examen.
Deze cursus kost €99.-. Dit is inclusief lunch en drankjes maar exclusief het theorie-examen. Ga naar www.nutheorie.nl voor meer informatie.
Omdat het echt stampwerk is die dag, adviseren we je wel al van tevoren jezelf in het boek te verdiepen, zodat je al een basis hebt, wanneer je aan die dag begint.

 Het theorie examen:

Het examen bestaat uit 3 onderdelen:

  1. 25 vragen over gevaarherkenning: hiervoor mag je 12 fouten hebben.
  2. 12 vragen over kennis: hiervoor mag je 2 fouten hebben.
  3. 28 vragen inzicht: hiervoor mag je 3 fouten hebben.

Er bestaan 3 soorten theorie examens:

Het gewone theorie examen:
Duur 30 minuten.

Het verlengde theorie examen:
Een kandidaat die denkt dat hij meer leestijd nodig heeft, bijvoorbeeld als hij licht dyslectisch is, kan ook een theorie-examen extra tijd doen. Hij krijgt tijdens dit examen op onderdeel 2 en 3 meer tijd, waardoor de totale extra tijd op ongeveer 15 minuten uitkomt. 

Het individuele theorie examen:
Hier zit je 1 op 1 met een examinator.
Dit examen is bedoeld voor kandidaten die meer tijd /of begeleiding nodig hebben bijvoorbeeld bij faalangst, autisme of ADHD.

Theorie examen aanvragen kan rechtstreeks op de site van het CBR (www.cbr.nl) met gebruik van je DigiD